جایگاه واقعی تسلا و تویوتا، سامورایی در برابر شومن ها!

خودروساز آمریکایی تسلا با فروش کمتر و سود ناچیز در برابر سود خودروساز ژاپنی تویوتا، ارزش بازاری بیشتری از آن دارد، موضوع چیست؟

به گزارش تحریریه، از جمله شرکت هایی که مانور تبلیغی فراوانی در حاشیه آن مطرح است و به گونه ای وجهه سیاسی هم پیدا کرده شرکت تسلا ایالات متحده است که به تولید خودروهای برقی می پردازد و خود را پیشرو در فناوری های نوین می داند.

با نرخ امروز ارزش بازاری شرکت تسلا حدود 393 میلیارد دلار ارزیابی و بیان شده است. این میزان تقریبا دوبرابر ارزش شرکت تویوتا به عنوان بزرگترین شرکت خوروساز دنیا است که بیشترین تولیدات سالانه را دارد.

در حالی که تویوتا هر ساله بیش از 10.7 میلیون خودرو به بازار جهان روانه می کند، ابرشرکت تسلا کمتر از 368 هزار خودرو را در سال گذشته تولید کرد. حال دلیل این اختلاف تولید و نحوه متفاوت ارزشگذاری بر روی دو شرکت چیست؟

آیا به این دلیل است که خودروهایی که تسلا روانه بازار می کند ماشین هایی به شدت گران قیمت هستند و سودی که نصیب شرکت می شود بسیار بیشتر از دیگر شرکت های خودروسازی است؟ البته شاید این بخشی از علت ارزشگذاری متفاوت تسلا باشد اما در مقایسه با شرکت تویوتا در می یابیم که در همین شرایط نیز سودی که این شرکت بابت تولید انبوه به دست می آورد بسیار بیشتر از تسلا است. پس تسلا نباید در ظاهر ارزشی بیشتر از تویوتا داشته باشد.

به صورت میانیگن تویوتا هر خودروی خود را با قیمت 19 هزار دلار به فروش می رساند که در نهایت از هر دلار آن 0.06 دلار سود خالص کسب می کند.

اما بررسی آمار فروش خودروهای تسلا آماری متفاوت را نشان می دهد. میانگین قیمت هر خودروی ساخت تسلا 63 هزار دلار است که البته بسیار سودآورتر به نظر می رسد اما در کمال تعجب این شرکت به ازای هر دلار فروش خود تنها 0.015 سود خالص کسب می کند.

یک ضرب و تقسیم ساده نشان می دهد که با همین روند سوددهی؛ تسلا نیاز دارد در سال 12 میلیون خودرو بیشتر (از 368 هزار تولید سالانه) به فروش برساند تا ارزش آن در مقایسه با تویوتا منطقی به نظر برسد. امری که در این شرایط غیرقابل تصور است.

بهانه ای که سیاسیون آمریکایی و مالکان شرکت فریاد می زنند و مردم هم آن را تکرار می کنند این است که تسلا یک شرکت خودروساز نیست بلکه یک شرکت فناورانه است و به همین دلیل ارزش بیشتری دارد. با اینحال وقتی سطح تکنولوزی تسلا را با شرکت های بزرگ دیگر آمریکایی همچون Amazon ،Apple و Netflix مقایسه می کنیم می بینیم که شاخص پی.ای.جی(price/earnings to growth ratio (PEG)) این شرکت تنها در صورتی که قادر باشد حداقل در سال 1.3 میلیون خودرو تولید کند به سطح شرکتی همچون اپل می رسد. 

رساندن تولید خودرو به سطح بیشتر از یک میلیون دستگاه در سال تقریبا در شرایط کنونی بعید است. نمی توان توجیه اقتصادی خاصی را برای این شرایط ارائه کرد زیرا در شرایط کنونی سهام شرکت تسلا بیش از 5 برابر گرانتر از ارزش واقعی آن فروخته می شود.

اینکه تسلا رویافروشی می کند و یا با هیاهوی وال استریت با این نرخ ها ارزشگذاری می شود شاید به درستی قابل اثبات نباشد، اما بر همگان روشن است که سامورایی معروف ژاپنی در میدان عمل کیلومترها از شومن آمریکایی جلوتر است.

پایان/

۱۱ آبان ۱۳۹۹ - ۱۶:۱۲
کد خبر: 361

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 1 + 3 =